Sagresaure de Barcelona

Origen

El Sagresaure de Barcelona va ser creat l’any 1992 i batejat el 1993 per iniciativa d’alguns membres de la Colla d’aquell moment i que en són els seus creadors. És obra de l’Albert Ciurana, el Ricard Cerdán i el Joan Carles Montagut. El van fer amb la connivència del Centre Cívic la Barraca. Veure la galeria

La figura actual es tracta d’una rèplica de la figura original, feta l’any 2011 per l’artista Dolors Sans, ja que l’original estava molt malmesa i es va voler fer una estructura més estable i més segura en fibra de vidre i un suport amb rodes. Disposa d’un mecanisme per llençar aigua i consta, des de la rèplica, de 12 punts de foc. Veure la galeria

Arxiu: Albert Ciurana. Xè Aniversari TV3 a l'Estadi Olímpic. Amb els Comediants
Font: arxiu DDGS. Cercavila Festa Major Sagrera 2012

Modificacions

L’any 2019 s’afegeixen algunes millores més, fent més segurs els seus punts de foc (fets per Pere Masalias). Es modifiquen les subjeccions d’artificis pirotècnics de manera que ni la peça ni els portadors es danyin amb l’ús freqüent i s’hi afegeixen pinces de subjecció per poder extreure dels sortidors pirotècnics les anelles de plàstic i així poder reduir-ne l’ús a les sortides. Ara doncs la bèstia consta de 12 punts de foc, 4 a la boca, 3 a cada mà i 2 a la cua. També es modifiquen les faldilles de protocol (obra de Marga Arregui) per fer que llueixi millor a les cercaviles i les plantades de les Trobades de Bestiari a les que participa.

L'any 2020 es refan els faldons i s'afegeix el devantal amb el logo de DDGS brodat, que s'extreu en els correfocs per evitar que es malmeti.

Anecdotari

Es tracta de la primera bèstia de foc amb forma de dinosaure, concretament és un Tiranosaure Rex i és la primera bèstia barcelonina prehistòrica que es fa a la ciutat. Es decideix crear la figura per a que acompanyi a les seves festes als seus diables i a l’altre drac ja existent en aquell moment a la Colla, El Drac Volador de La Sagrera.

Les seves festes pròpies són la Festa Major de La Sagrera (Novembre) i on les bèsties en són protagonistes, les Festes de Primavera (Abril) on es celebra la Trobada de Bestiari de La Sagrera. També surt habitualment al correfoc de la ciutat de Barcelona, a les Festes de la Mercè, i allà on el conviden arreu del territori.

Il·lustrador: Eduard Català. 1998

El Sagresaure de Barcelona va ser apadrinat pel Drac de Gràcia i ell és el padrí del Bretolàs de Sant Andreu i del Drac Fumet de l’Escola El Sagrer del barri de La Sagrera.

Al Sagresaure li agraden molt els saraus, i tant el podem trobar a correfocs de barri, de pobles i de ciutats com a espectacles pirotècnics de tota mena traient guspires pels queixals, ballant a ritme de Sagresamba Percussió i viatjant per arreu!

També li agraden les cercaviles plenes d'infants on pot tirar-los aigua i ruixar el públic sense pietat. És però molt bona gent i molt entranyable i sovint agrada als més petits de la casa que es queden embadalits veient com passa, no cada dia et passa un dinosaure pel costat!

Quan no surt a córrer i a cremar el podeu trobar exposat al hall de La Torre de La Sagrera, casa seva des de 2018, amb els seus companys d’aventures, El Drac Volador de La Sagrera i la Sagresaureta, la seva filla, nascuda l’any 2016. Des que viuen allà estan els tres molt més contents ja que cada dia els passen a veure molts nens del barri camí a l’escola o a la tornada de la mateixa, els hi parlen i els hi expliquen les seves aventures i així estan més acompanyats que mai!

El Sagresaure de Barcelona a l'exposicio de Bestiari de la Mercè de 2019 al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Autor: Rafael González. Font: StreetView GoogleMaps

Fitxa tècnica

  • Barri: La Sagrera

  • Districte: Sant Andreu

  • Pertany a: Drac, Diables i Gegants de la Sagrera

  • Tipologia: Prehistòric

  • Categoria: Foc i animació

  • 1a Data documentada : 1992/2011

  • Constructor/a: Albert Ciurana, Joan Carles Montagut i Ricard Cerdán. Rèplica 2011 per Dolors Sans.

  • Mides i pes: 50kg, 350cm de llargada i 200cm d'amplada i 350cm d' alçada

  • Material: Fibra de vidre

  • Punts de foc: 18 punts de foc

Referències