Drac Volador de la Sagrera

Origen

El Drac Volador de La Sagrera és una figura foguera inspirada en un drac xinés que va ser creat l’any 1984 als barracons de l'escola El Sagrer (actual CAP de la Sagrera - carrer Garcilaso cantonada amb carrer Ciutat D'Elx) per iniciativa d’alguns membres de la Colla d’aquell moment i que en són els seus creadors. És obra de l’Albert Ciurana i Carmelo. Veure la galeria.

Explica la llegenda que els seus orígens són de la Xina. Llegueix la seva llegenda o escolta el seu audiollibre.

Modificacions

El Drac Volador original va ser entregat al Museu Zamenhof a Krákov ençà d'una actuació al 43è Internacia Junulara Congreso (Congrés Internacional de Joves Esperantistes) l'any 1987. Veure la galeria.

La rèplica es va crear l'any 1987.

L'any 2016 queda molt malmés per un incendi. El cap del Drac Volador antic es conserva a la Torre de La Sagrera. L'any 2017 és fa la peça actual.

L'any 2019 s'afegeixen pinces i estructura metàl·lica a la boca per evitar fer malbé el cap en les actuacions.

L'any 2021 es millora l'usabilitat i pes i es crea el cos articulat d'alumini i s'afegeixen costelles. Es torna a donar vida autònoma a la cua.

Arxiu Albert Ciurana. 1987. Preparant la rèplica.

Anecdotari


El Drac Volador és una figura inspirada en els dracs xinesos. Originalment amb un cap i ales rígides i el cos allargassat fet de roba. La porten quatre portadors amb uns pals que mantenen el drac elevat per damunt dels caps de la gent i li permeten molta mobilitat, així com interactuar amb el públic d’una manera molt més propera que la resta de bestiari de foc.


El Drac Volador original es troba exposat a un museu de Kraków (Cracòvia, Polònia), on es va quedar després d’una sortida allà. El que vam tenir a La Sagrera a posteriori, era una rèplica, que es va mantenir fins que es va malmetre en un incendi l’any 2016.


El Drac Volador que veieu ara, és una figura totalment nova, inspirada en el drac original, mantenint alguns dels aspectes característics del primer drac volador barrejats amb noves tècniques i elements.


L’any 2021, s’ha creat la Llegenda del Drac Volador, on s’expliquen els seus orígens, la seva història i com va arribar al nostre barri: La Sagrera.


La llegenda es va presentar al barri en un acte especial on la història del nostre drac cobrava vida a través d’un teatre d’ombres xineses.


Il·lustrador: Laura López. 2018

Fitxa Tècnica

 • Barri: La Sagrera

 • Districte: Sant Andreu

 • Pertany a: Drac, Diables i Gegants de la Sagrera

 • Tipologia: Drac

 • Categoria: Foc

 • 1a Data documentada: 1984

 • Constructor/a: Albert Ciurana i Carmelo.

 • Peça actual: Eduardo Barragan

 • Mides: 30Kg; 900cm de llargada, 60cm d' amplada i 240cm d' alçada

 • Material: Fibrolàtex, tela de cotó i alumini

 • Punts de foc: 6 punts de foc ( 4 a la boca, 2 a les banyes)